2014. február 4., kedd

Frissítő reggeli kakukkfűtea

A szálas kakukkfűteából 2 teáskanálnyi menyiséget szoktam leforrázni 1 bögre teához. Fél percig áztatom, aztán leszűröm. Frissítő reggeli tea lesz belőle. Ha tovább ázik, nekem már túl aromás lesz, de próbáld ki, ízlésed szerint, hogy neked mennyire erős teára van szükséged. Minél tovább áztatod, a színe is annál sötétebb lesz és az íze is aromásabb.

A teaként kapható kakukkfű megnevezése: Thymi herba, a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) hajtásaiból készül.

Ma már kapható a kertészetekben citromillatú, kakukkfű is. Ha van kerted vagy napos balkonod, megéri 2-3 tő, különböző kakukkfüvet ültetni, ez változatos ízeket visz a teázási szokásaidba. 

Néhány kakukkfű faj és fajta:
Thymus x citridorus, és tarka levelű változata a Thymus x citridorus 'Variegatus'.
Thymus serpyllum – vadkakukkfű.
Thymus vulgaris – kerti kakukkfű.

A kakukkfüvet használhatod, köhögésre, torokfájásra, nátha elleni teakeverékekben, párologtatóba csepegtetve, vagy illóolaját aromamécsesekbe is teheted.



A kakukkfű gyönyörű lila virágai


Fotó: Bangaléria

Te mire használod még a kakukkfüvet?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése