2014. február 21., péntek

Zabkása variációk

Ehhez az egyszerűen finom reggelihez, egy-két marék zabpehelyre, vízre vagy tejre lesz szükséged. És ha meg szeretnéd bolondítani, akkor bármilyen feltétet tehetsz rá a kedvenc lekvárjaid, aszalt gyümölcseid közül. Nekem kókuszreszelékkel és baracklekvárral ízlik a legjobban.

Zabpehely

forrás: www.poridgeclub.wordpress.com

Elkészítése:
Egy kisebb lábasban tegyél fel vizet vagy tejet melegedni, szórd bele a zabpelyhet és 8-10 percig főzd, vagy 3-4 percig és utána lefedve hagyd állni, hogy megdagadjon. Kétszer annyi vízben vagy tejben kell megfőzni, például 1 bögre zabpehely és 2 bögre víz vagy tej. Növényi tejekkel is kipróbálhatod. Pár perc és már kész is, fogyaszd melegen, nagyon finom.

Ha nagyon édesszájú vagy, édesítsd valamelyik, szintén kedvenc édesítőddel, de enélkül is nagyon finom. A friss gyümölcsöket már a kész, megfőtt zabkásához kell hozzákeverni, az aszalt gyümölcsökkel együtt főzheted. Ha eszel tejtermékeket joghurttal, tejszínnel is dúsíthatod, ezeket szintén, a már megfőtt zabkásához keverd hozzá. Fűszerként kakaót, fahéjat, vaníliát vagy reszelt citromhéjat használhatsz, vagy bármit amit szeretsz.

Miért jó a zab a szervezetednek?
Fehérje, rost, vitamin (B1, B2, B6, B9, E, H) és ásványi anyag (kálium, kalcium, vas, foszfor) forrás. Szép lesz tőle az arcbőröd, főként ha még pakolást is készítesz belőle. Megnyugtatja az idegeidet (B-vitamin tartalma révén). Megszünteti a székrekedést, rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésedre. Jó hatással van a csontokra és a fogakra (kalcium tartalma végett). A rendszeres reggeli zabkása (ez a vízben főzöttre érvényes leginkább) fogyasztástól friss és egészséges leszel, próbáld ki. Segíti a vér koleszterin szintjének a csökkentését. Természetes andidepresszáns. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert alacsony a glikémiás indexe.

Zabkása áfonyával....

forrás: www.chelseasmessyapron.com


….fahéjas-magvas....

forrás: www.erecipe.com


….natúran....

forrás: www.healthmango.com


….almás-fahéjas....

forrás: www.simplebites.net


….joghurttal....

forrás: www.babble.com


Ha van kedved próbáld ki a kásafőzést, a többi gabonából is, nálunk mindet megtalálod, hogy változatos reggeleid legyenek. A zab, a kukorica, a köles és a barna rizs, melegítő hatásúak.
A gabonapelyhek felhasználása a konyhában határtalan. Oszd meg velünk, ha van egy jó recepted.

Zabpehely

forrás: www.foodsage.blogspot.com

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése