2014. április 27., vasárnap

Dézsás gyógynövényeink: a Stevia-ról

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a jázminpakóca, aki nem más, mint a Stevia rebaudiana nevű évelő növény. A szubtrópusi területeken honos, nálunk dézsás növényként nevelhető. Tavasszal a palántázási szezonban tudsz kisebb cserepes példányokat vásárolni. A kertészetek fűszer- és gyógynövény kínálatában találkozhatsz vele, ezeket a fiatal növényeket láthatod az alábbi képen.

forrás: www.ecoosfera.com

forrás: www.henriettes-herb.com

Bársonyos, csipkés szélű levelei és apró, fehér fészekvirágzatai vannak. Ősszel virágzik. 

forrás: www.ethno-botanik.org

Gyógynövényként a szárított vagy porított zöld leveleit és a növényből készült kivonatokat fogyaszthatjuk. Édesítőszerként szirupot, port és tablettát is készítenek belőle. Cukorbetegek és fogyókúrázok is fogyaszthatják. Gyógyszert is készítenek belőle, az emésztés serkentésére, vérnyomás normalizálására, fáradtság és kimerültség ellen, a túlsúly csökkentésére, és a gombás fertőzések megszüntetésére.

forrás: www.de.wikipedia.org

forrás: www.alimentipedia.it

Hatóanyagai
Steviol glycosideo, ez antibakteriális hatású. Sok ásványi anyagot tartalmaz (magnézium, kálium, foszfor, cink, vas, kobalt, mangán). Aminosavak, illóolaj, pektinek, A-, C-, E-vitaminok.

Gyógyhatásai
Jótékonyan hat a bőrproblémákra, a vércukorszintre, a magas vérnyomásra, a fog és szájbetegségekre, intenzív baktérium és gombaölő hatású. Serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Szellemi frissességet és nyugodt alvást biztosít. Rendszeres fogyasztásával enyhülnek a vérnyomás-ingadozások és jobb lesz az emésztésünk. Erősíti az immunrendszert. Magas a cink tartalma, ez az ekcéma, akne, pikkelysömör és más bőrproblémák kezelésében segíthet. Gátolja az ínysorvadás és az ínyvérzés kialakulását. Candida kezelésében is jó, erős gombaölő hatása miatt. A legjobb hatást tea fogyasztásával érhetjük el.

forrás: www.bonnieplants.com

Egy meglepő termék green coke - stevia-val édesített coca cola
forrás: www.freerepublic.com

Hogyan gondozd a jázminpakócádat?
Napos helyre és jó vízelvezetésű talajba ültesd el tavasszal a Stevia palántákat, vagy vidd ki a telelőhelyről a szabadba. Nagyobb méretű cserepekbe ültetve is nevelheted. Nyáron a nagy melegben naponta öntözd meg a reggeli vagy a délelőtti órákban. 
A leveleit virágzás előtt szüretelheted le, szellős helyen szárítsd meg, teaként fogyaszthatod. Ha sütéshez-főzéshez édesítőszerként szeretnéd felhasználni, akkor vásárolj valamilyen Stevia kivonatot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése