2014. július 18., péntek

Snidlinges sajtcipó

Hétvégére finom vendégváró falat egy pohár pincehideg borhoz, kora esti falatozáshoz ez a cipó szépen felszeletelve. A snidlinget frissen a fűszerkertedből vagy a balkonkertedből szedheted hozzá. 


A leírt mennyiségek egy kb. 90 dkg-os cipóra elegendőek. 
1,5 dkg friss élesztőt futtass fel 0,5 dl langyos vízben, egy kis cukorral. Egy nagyobb tálban keverj össze 45 dkg búzalisztet és 11 dkg graham lisztet vagy 30 dkg búzalisztet és 26 dkg zabpehelylisztet, amelyiket jobban kedveled. Én a zabpehelylisztes változatot készítettem el. Adj hozzá 1 fél kávéskanálnyi sót, és ha felfutott az élesztő öntsd hozzá azt is, plusz 3,5 dl kézmeleg vizet. Jól dagaszd össze a tésztát, formálj egy cipót és nedves konyharuhával letakarva, meleg helyen hagyd kelni 1,5-2 órán át, amíg kétszeresére dagad. 

Ha megkelt gyúrd meg egy kicsit és nyújtsd ki téglalap alakúra, majd hintsd meg 5 dkg feldarabolt vajjal. Hajtsd háromrétbe és újra nyújtsd ki az előző méretre. Szórd meg reszelt sajttal (kb. 25 dkg) és snidlinggel (kb. 3 evőkanál), kivéve a tészta rövidebbik oldalán egy 2,5 cm-es sávban. Tekerd fel a rövidebbik oldala felől, mint egy piskótalapot. 


Tedd kiolajozott vagy kivajazott sütőformába, a tetejére éles késsel készíts barázdákat és hagyd pihenni meleg helyen 20 percet. 
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, kend meg a cipót egy felvert tojással és süsd meg. 35-40 perc alatt készre sül. A legfinomabb ha még melegen tálalod. 



Bevásárló lista
élesztő
búzaliszt
graham liszt vagy zabliszt
vaj
sajt
snidling
1 tojás

fotók: Banga Szilvia

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése